Wyprzedaż! Olej z czarnuszki (Nigella z Egiptu) - 50 ml Zobacz większe

Olej z czarnuszki (Nigella z Maroko) - 60 ml

Nowy produkt

Miodowy do ciemnobrązowego olej otrzymywany z tłoczenia nasion czarnuszki siewnej (Nigella sativa). Lekko gorzkawy w smaku, o intensywnym, korzennym zapachu. Pełni funkcję przeciwutleniacza, który stabilizuje i chroni nienasycone kwasy tłuszczowe i fosfolipidy wchodzące w skład błon komórkowych przed uszkodzeniem ze strony wolnych rodników.

Więcej szczegółów

66 Przedmioty

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 2 punktów lojalnościowych. Twój koszyk wyniesie 2 punktów lojalnościowych które mogą być zamienione na jeden bon o wartości 0,20 zł.


20,00 zł brutto

Dodaj do listy życzeń

Więcej informacji

Miodowy do ciemnobrązowego olej otrzymywany z tłoczenia nasion czarnuszki siewnej (Nigella sativa). Lekko gorzkawy w smaku, o intensywnym, korzennym zapachu. Pełni funkcję przeciwutleniacza, który stabilizuje i chroni nienasycone kwasy tłuszczowe i fosfolipidy wchodzące w skład błon komórkowych przed uszkodzeniem ze strony wolnych rodników. Jest olejem schnącym, pochodzi z Egiptu i jest bogaty w biotynę, mikroelementy i pierwiastki śladowe; awiera 60% kwasu linolenowego oraz nigelon - związek czynny o właściwościach przeciwalergicznych. Po otworzeniu przechowuje się od 3-4 miesięcy. NIE OGRZEWAĆ.

W świecie arabskim czarnuszka dziś jest uważana za panaceum na wszystkie dolegliwości. Określana jest mianem „złota faraonów”, a prorok Muhammad mówił: „czarnuszka leczy wszystko - oprócz śmierci”. W medycynie arabskiej używana jest do leczenia nieżytu żołądka, działa żółciopędnie, wiatropędnie, moczopędnie, rozkurczająco na mięśnie gładkie, przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo. Jest naturalnym antybiotykiem. Duża ilość zawartych w oleju z czarnuszki egipskiej nienasyconych kwasów tłuszczowych odgrywa w naszym organizmie niezwykle ważną role budulca oraz wspomaga wytwarzanie prostaglandyn, czyli substancji podobnych do hormonów, sterujących wieloma podstawowymi funkcjami organizmu. Wspomagają one m.in. powstawanie i wzrost komórek. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe mają również dobroczynny wpływ na układ immunologiczny. Ich przyjmowanie zaleca się w szczególności w stanach osłabienia, obniżenia odporności, po rekonwalescencji oraz po chemio i radioterapii. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w oleju z czarnuszki egipskiej obniżają zawartość cholesterolu i trójglicerydów we krwi, zmniejszając ryzyko zawału serca, udaru mózgu, miażdżycy.

Czarnuszka należy do nielicznej grupy roślin mających zastosowanie w terapii chorób autoimmunologicznych, np. toczeń, łuszczyca, reumatyzm, alergie. Zawarta w czarnuszce alfa-hederyna posiada właściwości antynowotworowe. Olej z czarnuszki egipskiej wzmacnia system odpornościowy, stabilizuje go przeciwdziałając alergiom. Odkaża układ pokarmowy i oddechowy. Rozszerzające działanie czarnuszki w znaczący sposób łagodzi objawy astmy. Oryginalna egipska czarnuszka ze względu na wyjątkowo wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych (ok. 80 %), a zwłaszcza kwasu linolowego - omega 6 (ok. 55 %), kwasu olejowego (22 %) i kwasu alfa-linolenowego-omega 3 (ok. 1 %) uznana została przez naukowców za najbardziej skuteczną. Nasiona w fazie pełnej dojrzałości zawierają od 0,5 do 1,5 % olejków eterycznych i aż do 40 % tłustego oleju. Z takich właśnie nasion tłoczony jest Olej z Czarnuszki egipskiej NATUWIT. W składzie nasion czarnuszki egipskiej znajdziemy ok.1% olejku lotnego tymochinonu o działaniu przeciwbakteryjnym, nigellonu o działaniu przeciwskurczowym oraz saponiny m. in. melantyne o działaniu przeciwbólowym.

  • Olej z czarnuszki egipskiej zaleca się przy bólach żołądka, infekcjach przewodu pokarmowego, przy wzmacnianiu funkcji wątroby, w stanach zapalnych, przy ogólnym osłabieniu organizmu, poprawia przemianę materii, wspomaga procesy trawienia.
  • Olej z czarnuszki egipskiej zastosowany zewnętrznie wspomaga leczenie łuszczycy, trądziku, atopowego zapalenia skóry, wyprysków i egzemy.
  • Olej z czarnuszki można stosować u małych dzieci jako środek przeciw zaparciom.
  • U kobiet karmiących czarnuszka pobudza laktacje.
  • Olej z czarnuszki jest uznawany jako jeden z najefektywniejszych antybiotyków, środków przeciwzapalnych, antybakteryjnych i uodparniających.
  • Korzystnie wpływa na wygląd skóry i poprawia stan jej zdrowia, wspomaga eliminację zmian skórnych wszelkiego rodzaju.
  • Pełni istotną rolę w zachowaniu prawidłowej gospodarki lipidowej (regulacja poziomu cholesterolu).
  • Działa odtruwająco, wspomaga walkę z nadkwasotą, chorobami wrzodowymi i nieświeżym oddechem.
  • Rozszerza oskrzela i ułatwia oddychanie.
  • Chroni przed wolnymi rodnikami.
  • Bierze udział w tworzeniu prawidłowych, nowych komórek organizmu (skóra, błony śluzowe, ściany naczyń krwionośnych, gojenie ran, regeneracja organów).
  • Stosuje się głównie w przemyśle farmaceutycznym, przy alergiach, neurodermitis, zapaleniach skórnych, grzybicach, egzemach i trądziku. Używany jako główny składnik w terapiach aromatycznych przy zapaleniach oskrzeli, kaszlu czy przeziębieniach.
  • Olej ma działanie równoważące, pielęgnujące, hamuje rozwój zapaleń.
  • Stosowany również w razie suchości narządów płciowych.
  • Olej z czarnuszki zaleca się mieszać z innym olejem roślinnym, przez co zostaje zredukowany jego intensywny, ziołowy zapach.

Zalecane stosowanie: W celach zdrowotnych przyjmować bezpośrednio 1 łyżeczkę oleju z czarnuszki egipskiej 2 x dziennie przed posiłkiem, wpływa to korzystnie na układ odpornościowy, układ trawienny, obniża stężenie cukru we krwi, zapobiega miażdżycy i zawałom serca. Dzieci do 4 roku życia: 2 x dziennie 1/4 łyżeczki od herbaty. Podczas chronicznych problemów ze zdrowiem dawka ta może być podwyższona do 3 x dziennie. KOBIETY W CIĄŻY NIE POWINNY UŻYWAĆ OLEJU NIGELLA DOUŻYTKU WEWNĘTRZNEGO.

Opinie

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

Olej z czarnuszki (Nigella z Maroko) - 60 ml

Olej z czarnuszki (Nigella z Maroko) - 60 ml

Miodowy do ciemnobrązowego olej otrzymywany z tłoczenia nasion czarnuszki siewnej (Nigella sativa). Lekko gorzkawy w smaku, o intensywnym, korzennym zapachu. Pełni funkcję przeciwutleniacza, który stabilizuje i chroni nienasycone kwasy tłuszczowe i fosfolipidy wchodzące w skład błon komórkowych przed uszkodzeniem ze strony wolnych rodników.