Ostatnio przeglądane
Miodowy do ciemnobrązowego olej...
Nowy produkt
Miodowy do ciemnobrązowego olej otrzymywany z tłoczenia nasion czarnuszki siewnej (Nigella sativa). Lekko gorzkawy w smaku, o intensywnym, korzennym zapachu. Pełni funkcję przeciwutleniacza, który stabilizuje i chroni nienasycone kwasy tłuszczowe i fosfolipidy wchodzące w skład błon komórkowych przed uszkodzeniem ze strony wolnych rodników.
0 Przedmiot Przedmioty
Ten produkt nie występuje już w magazynie
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Kupując teraz ten produkt otrzymasz 2 punktów lojalnościowych. Twój koszyk wyniesie 2 punktów lojalnościowych które mogą być zamienione na jeden bon o wartości 0,20 zł.
Olej z czarnuszki (Nigella z Maroka) - 60 ml
Miodowy do ciemnobrązowego olej otrzymywany z tłoczenia nasion czarnuszki siewnej (Nigella sativa). Lekko gorzkawy w smaku, o intensywnym, korzennym zapachu. Pełni funkcję przeciwutleniacza, który stabilizuje i chroni nienasycone kwasy tłuszczowe i fosfolipidy wchodzące w skład błon komórkowych przed uszkodzeniem ze strony wolnych rodników.
Odbiorca: :
* Pola wymagane
lub Anuluj
Miodowy do ciemnobrązowego olej otrzymywany z tłoczenia nasion czarnuszki siewnej (Nigella sativa). Lekko gorzkawy w smaku, o intensywnym, korzennym zapachu. Pełni funkcję przeciwutleniacza, który stabilizuje i chroni nienasycone kwasy tłuszczowe i fosfolipidy wchodzące w skład błon komórkowych przed uszkodzeniem ze strony wolnych rodników. Jest olejem schnącym, pochodzi z Maroka i jest bogaty w biotynę, mikroelementy i pierwiastki śladowe; awiera 60% kwasu linolenowego oraz nigelon - związek czynny o właściwościach przeciwalergicznych. Po otworzeniu przechowuje się od 3-4 miesięcy. NIE OGRZEWAĆ.
W świecie arabskim czarnuszka dziś jest uważana za panaceum na wszystkie dolegliwości. Określana jest mianem „złota faraonów”, a prorok Muhammad mówił: „czarnuszka leczy wszystko - oprócz śmierci”. W medycynie arabskiej używana jest do leczenia nieżytu żołądka, działa żółciopędnie, wiatropędnie, moczopędnie, rozkurczająco na mięśnie gładkie, przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo. Jest naturalnym antybiotykiem. Duża ilość zawartych w oleju z czarnuszki nienasyconych kwasów tłuszczowych odgrywa w naszym organizmie niezwykle ważną role budulca oraz wspomaga wytwarzanie prostaglandyn, czyli substancji podobnych do hormonów, sterujących wieloma podstawowymi funkcjami organizmu. Wspomagają one m.in. powstawanie i wzrost komórek. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe mają również dobroczynny wpływ na układ immunologiczny. Ich przyjmowanie zaleca się w szczególności w stanach osłabienia, obniżenia odporności, po rekonwalescencji oraz po chemio i radioterapii. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w oleju z czarnuszki egipskiej obniżają zawartość cholesterolu i trójglicerydów we krwi, zmniejszając ryzyko zawału serca, udaru mózgu, miażdżycy.
Czarnuszka należy do nielicznej grupy roślin mających zastosowanie w terapii chorób autoimmunologicznych, np. toczeń, łuszczyca, reumatyzm, alergie. Zawarta w czarnuszce alfa-hederyna posiada właściwości antynowotworowe. Olej z czarnuszki wzmacnia system odpornościowy, stabilizuje go przeciwdziałając alergiom. Odkaża układ pokarmowy i oddechowy. Rozszerzające działanie czarnuszki w znaczący sposób łagodzi objawy astmy. Oryginalna marokańska czarnuszka ze względu na wyjątkowo wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych (ok. 80 %), a zwłaszcza kwasu linolowego - omega 6 (ok. 55 %), kwasu olejowego (22 %) i kwasu alfa-linolenowego-omega 3 (ok. 1 %) uznana została przez naukowców za najbardziej skuteczną. Nasiona w fazie pełnej dojrzałości zawierają od 0,5 do 1,5 % olejków eterycznych i aż do 40 % tłustego oleju. Z takich właśnie nasion tłoczony jest Olej z Czarnuszki . W składzie nasion czarnuszki marokańskiej znajdziemy ok.1% olejku lotnego tymochinonu o działaniu przeciwbakteryjnym, nigellonu o działaniu przeciwskurczowym oraz saponiny m. in. melantyne o działaniu przeciwbólowym.
Zalecane stosowanie: W celach zdrowotnych przyjmować bezpośrednio 1 łyżeczkę oleju z czarnuszki 2 x dziennie przed posiłkiem, wpływa to korzystnie na układ odpornościowy, układ trawienny, obniża stężenie cukru we krwi, zapobiega miażdżycy i zawałom serca. Dzieci do 4 roku życia: 2 x dziennie 1/4 łyżeczki od herbaty. Podczas chronicznych problemów ze zdrowiem dawka ta może być podwyższona do 3 x dziennie. KOBIETY W CIĄŻY NIE POWINNY UŻYWAĆ OLEJU NIGELLA DO UŻYTKU WEWNĘTRZNEGO.
Kraj pochodzenia:Maroko
data produkcji 07/2025
najlepiej zużyć przed końcem 08/2018
przechowywanie: w zaciemnionym miejscu, temperatura chłodna, po otwarciu zużyć w ciagu3-4 miesięcy.
Doskonale smakuje
Smak oleju bardzo oryginalny, mi bardzo odpowiada. Najczęściej dodaję do ryżu, smakuje rewelacyjnie. Polecam.